Hoe plan je een route met Komoot? [Instructies] - Mantel (2023)

Zelf een fietsroute samenstellen? Het klinkt ingewikkelder dan het is. Als fietsliefhebber ben je altijd op zoek naar nieuwe routes om te verkennen en te ontdekken, maar soms kan het lastig zijn om de juiste routes en trails te vinden die passen bij jouw fietservaring en voorkeuren. Gelukkig is er de Komoot-routeplanner, die speciaal is ontworpen voor fietsers. Of je nu een rustige rit over de Nederlandse fietspaden wilt of een avontuurlijke trip naar het buitenland, met Komoot is alles mogelijk. In dit artikel leer je meer over wat Komoot is, hoe het werkt, wat het kost en hoe het je fietservaring kan verbeteren.

Wat is Komoot?

Dressoiris een app speciaal ontworpen voor fietsers (en wandelaars) om nieuwe routes te ontdekken, te delen of zelf te creëren. Komoot is een routeplanner en navigatie-app speciaal voor fietsers. Het biedt een uitgebreide keuze aan fietsroutes over de hele wereld die je gemakkelijk kunt gebruiken op je favoriete routefietscomputer. Deze routes zijn gemaakt door een gemeenschap van fietsers en avonturiers die hun kennis en ervaring delen om anderen te helpen geweldige fietstochten te maken. Voor iedereen zijn er geschikte routes, anders maak je ze makkelijk zelf. Of het nu gaat om een ​​gravelbike, racefiets, mountainbike of e-bike, Komoot heeft er routes vooralle fietsers.

Hoe plan je een route met Komoot? [Instructies] - Mantel (1)

Hoe maak je een route aan in Komoot?

Laten we bij het begin beginnen. Open de routeplanner en selecteer eerst je gewenste (wieler)sport: MTB (single tracks en paden, zo min mogelijk asfalt), toerfietsen (fietspaden en rustige asfaltwegen), wielrennen (snelle asfaltwegen en fietspaden). Vervolgens bepaal je het startpunt, waypoint A, door op de kaart te klikken, een adres in te voeren of simpelweg de huidige locatie te selecteren. Wil je van A naar B fietsen, selecteer dan je eindpunt B op de kaart terwijl je je startpunt selecteert.

(Video) Video 1 Hoe maak ik een gpx bestand in Komoot

Pro-tip:Als je een rondje wilt rijden, is het logisch om het verste punt als eindpunt te kiezen en daar eerst de weg naar je wensen in te richten. Pas als je tevreden bent met je heenreis, verander je het routetype in heen- en terugreis en kun je de door Komoot geselecteerde terugreis aanpassen aan jouw wensen. Komoot kiest de meest geschikte route tussen de waypoints die je opgeeft, rekening houdend met de sport die je kiest. Dus als je alleen een begin- en eindpunt opgeeft, biedt Komoot je dezelfde weg heen en terug.

Hoe plan je een route met Komoot? [Instructies] - Mantel (2)

Hoe kies je de beste waypoints?

Hier scoort de Komoot routeplanner ten opzichte van andere routeplanners. Er zijn verschillende soorten waypoints die je kunt gebruiken om je route nog beter te maken: Komoot Highlights, POI's en Trail. Bekijk foto's die andere Komoot-gebruikers tijdens hun reis hebben gemaakt. Je kunt ook de blauwe routelijn pakken en naar een (natuur)gebied slepen waar je wilt fietsen, of de lijn slepen vanaf een plek waar je niet wilt fietsen (bijvoorbeeld een stad of dorp). Wanneer u de lijn loslaat, verschijnt er een nieuw waypoint op die locatie. U kunt ook waypoints toevoegen door simpelweg op de kaart te klikken/tikken.

Hoe plan je een route met Komoot? [Instructies] - Mantel (3)

hoogtepunten

Hoogtepunten zijn plaatsen of routedelen die door andere Komoot-gebruikers worden aanbevolen, d.w.z. tips van experts! Vaak vind je in de highlights extra informatie over de highlights, met foto's en tips van meerdere gebruikers, zodat je kunt beslissen of je ze aan je route wilt toevoegen.

(Video) Komoot Workshop: Plan Perfecte Routes met Komoot

DAN

De aandachtspunten zijn onderverdeeld in categorieën, waaronder horeca, parkeerplaatsen, campings en drinkwaterpunten. Klikken op de witte zoekbalk linksboven in de (desktop)planner opent een lijst met POI's die je kunt markeren om ze zichtbaar te maken op de kaart (klik in de app op een groene waypointbalk om de POI's en Je hebt maar één categorie in plaats van meerdere tegelijk zoals op de desktop). Je voegt een POI toe aan je route door op het icoontje op de kaart te klikken, net als bij Highlights.

Pad uitzicht

Trail View is precies dat: een zicht op het pad. Het is een beetje zoals Google Street View, maar dan voor onverharde wegen! De bron van deze afbeeldingen zijn Komoot-gebruikers zelf.Beelden die onderweg zijn gemaakt en openbaar zijn geüpload, worden door Komoot op kwaliteit gefilterd, zodat je alleen scherpe beelden van het pad ziet die een goede indruk geven van de omgeving en de ondergrond. Zo kom je erachter of een pad te zanderig is voor je racefiets of te smal voor een drukke weekenddag.

Hier zie je een korte demonstratie van Trail View

(Video) Een route vinden en navigeren op je smartphone met RouteYou (met gesproken begeleiding)

Bekijk de onderstaande video's om te leren hoe u waypoints aan uw route kunt toevoegen en in de tweede video hoe u uw AB-route kunt omcirkelen.

Waypoints gebruiken in uw routeplanning(Video)

Maak een cirkel van je AB-route(Video)

In de video's zie je de routeplanner in actie op de desktop, een groot scherm is heel duidelijk, maar routeplanning gaat net zo makkelijk in de Komoot app op mobiel. De planner werkt vrijwel hetzelfde, maar je kunt geen Trail View kaartlaag toevoegen aan de app. Het is ook alleen mogelijk om de blauwe routelijn op het bureaublad te slepen en neer te zetten. Je kunt waypoints verplaatsen (uitsluitend voor Android-gebruikers) of verwijderen en nieuwe aanmaken met een enkele klik op je smartphone. Hiermee hebben we de belangrijkste functies voor routeplanning van Komoot behandeld en ben je klaar om zelf een route te maken! Als je kennis mist, kun je die gebruikenOnline hulpgidsen van KomootPak aan. Als je een specifieke vraag hebt over iets dat je nergens brengt, ga dan naarSteun van Komooten voer het onderwerp in het zoekveld in.

Hoeveel kost Komoot?

De Komoot routeplanner is gratis te gebruiken en na het plannen van een route kun je direct in de app beginnen met navigeren. Wil je offline navigeren of je route synchroniseren met je navigatiesysteem? Dan moet je de kaarten hebben waar het startpunt van je route zich bevindt. Wanneer je een Komoot-account aanmaakt, krijg je een eerste regio gratis. Extra individuele regio's kosten € 3,99, een regiopakket kost € 8,99 en voor € 29,99 koop je het volledige Komoot World Pack. Deze betalingen zijn eenmalige betalingen! Meer informatie over de Komoot-kaart en het Komoot Premium-abonnement vind je hierhaar.

(Video) Komoot Workshop: De Nieuwe Inspiratie Feed: Het Startpunt van je Route!

Hoe plan je een route met Komoot? [Instructies] - Mantel (4)

Nog een paar laatste tips!

wegtypen en ondergrond

In de linker menubalk van de desktop routeplanner (scroll in de app naar beneden in de planner) zie je een overzicht van het type weg en ondergrond waaruit je route bestaat. U kunt bijvoorbeeld de provinciale wegvakken lokaliseren en eventueel verwijderen door de blauwe lijn over een andere weg te slepen. In het menu zie je ook precies hoeveel kilometer fietspad, verharde grind en bijvoorbeeld singlepaadjes er in je route zitten. Zo kun je je route daarop afstemmen en kom je niet voor onaangename verrassingen onderweg te staan.

hoogte profiel

ga je de bergen in Dan is het hoogteprofiel in de routeplanner handig. Het laat je zien waar de steile beklimmingen op je route zijn, hoe lang elke klim precies is en waar op je route je de klim begint.

kaart team

Bij het plannen kunt u verschillende kaartniveaus gebruiken. Op de satellietkaart staan ​​natuurgebieden, zandvlaktes, bewoonde gebieden en berglandschappen en in de kaartlaag Open Fietskaart vind je alle knooppunten die de officiële fietsroutes in Nederland delen. Via de corticonet kun je ook trackweergave (de groene collecties grindpadfoto's) op de kaart aanzetten.

(Video) Komoot Workshop: Masterclass Route Planning

Veel plezier met het plannen van je volgende route!

FAQs

How do you plan a route on komoot? ›

How do you plan a route using Komoot? To create a route on Komoot go to the Route Planner tab on the website or in the mobile app. Then search for a destination and a starting point and the Komoot algorithm will calculate the best route either as an A to B journey or round trip.

How do you plan a route? ›

Add multiple destinations
 1. On your computer, open Google Maps.
 2. Click Directions .
 3. Add a starting point and a destination.
 4. On the left, below the destinations that you entered, click Add .
 5. To add a stop, choose another destination. You can add up to nine stops.
 6. Click on a route to get the directions.

How does route planning work? ›

Route planning is the process that determines which orders get delivered on what routes and the sequence of delivery. Route Planning may or may not include route optimization.

What is route planning in navigation? ›

Route planning is used to decide the route to take from one place to another.

What mapping does komoot use? ›

Komoot maps, and therefore the route planner, use map data from OpenStreetMap, an open-source website.

What is the best route planner? ›

5 Best Route Planner Apps of 2023
 1. Waze. This community-based traffic and navigation app takes our top spot. ...
 2. Google Maps. A popular navigation app and itinerary planner. ...
 3. TomTom GO Navigation. Never get lost again with clear navigation, even available offline. ...
 4. MAPS.ME. ...
 5. ViaMichelin GPS Route Planner.

How do I plan a route with multiple stops? ›

Add multiple destinations
 1. On your computer, open Google Maps.
 2. Click Directions .
 3. Add a starting point and a destination.
 4. On the left, below the destinations you entered, click Add .
 5. To add a stop, choose another destination. You can add up to 9 stops.
 6. Click on a route to get the directions.

Is there a free route planner? ›

Yes, there are multiple free route planners available today. In detail, the best free route planner apps include Apple Maps, Waze, Google Maps, MapQuest, and more. Furthermore, all these free route planning solutions are great tools for trip planning and urban exploration for personal interest.

What are the key elements of route planning? ›

Route planning refers to the method of determining the most optimal route for your delivery drivers. This involves a number of factors, including distance, traffic and weather conditions, driver availability etc. Route planning is key for businesses wanting to complete deliveries faster and more efficiently.

What is the rule of route? ›

Routing rules, which are also known as derivation rules, control workflow between tasks in a process. In other words, they determine which is the first task in a process and how work moves to the subsequent tasks, and so on until the process ends.

How do I optimize my route planner? ›

How to optimize a route using Google Maps
 1. Assign driver territories. If you have more than one driver, cluster your stops into driver territories. ...
 2. List stops in order. Now, within each territory, do your best to list each stop in the order you want it completed. ...
 3. Build routes in batches of 10. ...
 4. Dispatch routes to drivers.
May 2, 2023

Can Google Maps do route planning? ›

Does Google Maps have a Route Planner? Google Maps does have a Route Planner, and it creates driving directions to multiple locations. Users may create a map and directions to many locations. These can be for many purposes: for driving, for transit, for biking, or even for walking.

What are the four components of route maps? ›

Route maps have four components: Sequence number - Dictates the processing order of the route map. Conditional matching criterion - Identifies prefix characteristics (network, BGP path attribute, next hop, and so on) for a specific sequence. Processing action - Permits or denies the prefix.

Is komoot worth the money? ›

With its ability to be used offline (on the premium tier subscription) and turn-by-turn navigation, Komoot is arguably the best true adventure riding app for off-road cyclists.

Does komoot give voice directions? ›

You can use the voice navigation for every komoot Tour that starts in a region you've unlocked in your account. As the komoot voice navigation uses GPS to locate you, you do not need an internet connection to receive turn-by-turn instructions.

How do I see routes on komoot? ›

Finding a route that starts on your doorstep

When using the mobile app to find Tours and Highlights near you, komoot will automatically adjust the results to start at your current location. If you want to find Tours in a wider area, zoom out of the map or enter a specific location in the search bar.

Is komoot navigation free? ›

You can use the komoot app and the web-version for free and decide later if you want to purchase additional products. Using the website, downloading the app and planning tours is always free of charge.

Does komoot navigation work offline? ›

Komoot will download the required map- and tour data and you can use them with the voice navigation offline.

How do I move from planned to completed komoot? ›

There is no official way to turn a planned Tour into a completed Tour on komoot. If you finished a Tour but did not have the chance to record it, you can export your planned Tour as a GPX file and import it again as a completed tour. This is only possible via the website. Open the planned Tour on the website.

Why is better route planner better? ›

A Better Route Planner is a route optimization tool specially designed for electric vehicles (EVs). To determine the most effective routes, the tool considers variables like weather, charging stations, and vehicle range. Real-time traffic and weather updates are provided by A Better Route Planner.

Is there an app to plan a route with multiple stops? ›

RouteXL is a go-to route planner for multiple delivery destinations. It helps individuals and businesses find the best multi-stop routes for pickup, delivery, and services. The free version of RouteXL allows up to 20 stops per route while the month per user or paid options allow up to 100 and 200 addresses per route.

What is the difference between route planning and scheduling? ›

Route planning is used to optimize routes by taking factors like vehicle capacity constraints, travel time, and transportation costs into account, while scheduling is used to optimize workloads and workforce availability.

What is the fastest free route planner? ›

Google Maps is the ultimate free route planning software. It's a great solution for single delivery drivers who need to find the optimal route from point A to point B as quickly as possible.

Does Waze have a route planner? ›

You can schedule a drive for a future time and get a reminder when it's time to go. Before planning a drive, make sure to turn on 'time to leave' notifications – learn how. Note: If you select Leave now, Waze will send you an instant notification on your mobile device.

Is there an app where I can draw my route? ›

Footpath is the ultimate companion for planning and navigating custom routes. Join millions of adventurers and plan out your perfect route. Quickly measure distances by tracing a map with your finger or Apple Pencil.

Can Waze do multiple stops? ›

Tap the blue oval with a white arrow at the bottom of the page, and then click on “add a stop”. You can either choose one of their preset destinations (the closest parking lot, gas station, and food) or enter a custom destination. Once you have your multiple-stop route ready, click 'go' and you're all set to drive!

What are examples of route planning? ›

Good route planning focuses on delivering packages fast and in the most cost-effective way possible. For example, you might plan routes based on location, putting stops that are in the same neighborhood together. This way, you can target all stops in one area at once — instead of having to complete stop No.

What is a route planner called? ›

A journey planner, trip planner, or route planner is a specialized search engine used to find an optimal means of travelling between two or more given locations, sometimes using more than one transport mode.

What are the 4 types of routes? ›

There are four types of routes. These types are connected route, local route, static route, and dynamic route. Automatic routing adds connected routes and local routes to the routing table.

What is the route pattern? ›

A Route Pattern describes a pattern that will match a certain set of HTTP request paths. The pattern is matched against the path component of the request URI.

What's the difference between route and route? ›

Root means to cheer for a sports team, the underground part of the plant, and to dig something up with a snout. Route is a way from one place to another. Rout is to defeat decisively, but is also used instead of root in some senses—after all, rout originated from root.

What is the difference between route planning and route optimization? ›

So here it is in a nutshell: route planning is the process of creating a plan for visiting a set of locations, while route optimization is finding the most efficient or cost-effective way to complete that journey.

What is route optimization? ›

Route optimization is the process of determining the most cost-efficient route. It's more complex than simply finding the shortest path between two points. It needs to include all relevant factors, such as the number and location of all the required stops on the route, as well as time windows for deliveries.

Can Google Maps optimize a route with multiple stops? ›

Can Google Maps optimize multiple stops? Google Maps can only be used to find the fastest route between two stops. It was not designed to find the optimal order for multiple stops. Therefore, users will need to manually rearrange the stops and compare the ETA to find the fastest route.

What is meant by logical route planning? ›

Route planning is the process of creating driving directions (or routes) for multiple destinations on the map and putting them into an order that makes the most logical and practical sense. Each destination is based on a service or delivery order and represents the customer's home or office address.

How can you create or change a route plan? ›

Customize your route
 1. On your Android phone or tablet, open the Google Maps app .
 2. Search for your destination or tap it on the map.
 3. In the bottom left, tap Directions .
 4. At the top, tap Driving .
 5. In the top right, tap More. Route options.
 6. Turn on Avoid tolls or Avoid highways.

What is an alternative to Google Maps route planner? ›

Top 15 Google Maps Alternative Apps To Try
 • MapQuest. You can plan a route with a MapQuest route planner if you want an age-old mapping tool like Google Maps. ...
 • Waze. Waze is another popular free Google Maps alternative. ...
 • Route4Me Route Planner. ...
 • Apple Maps. ...
 • Bing Maps. ...
 • Maps.Me (MapsWithMe) ...
 • Rand McNally. ...
 • OsmAnd.
Mar 2, 2023

How does Google Maps know all routes? ›

Google uses a combination of satellite imagery, aerial photography, street maps, 360° panoramic views of streets, and GIS data to provide up-to-date, comprehensive digital maps for route planning and travel via foot, car, bicycle, air or public transit.

What is route map command? ›

Route Map. The route map feature provides a set of rules to control route redistribution. Before a route is redistributed from one routing domain to another, it is checked against a set of rules. If a rule matches, permit or deny access control is applited to the route.

How many types of routes are there? ›

Routing can be classified into three categories: Static Routing. Default Routing. Dynamic Routing.

Can you use komoot navigation for free? ›

You can use the komoot app and the web-version for free and decide later if you want to purchase additional products. Using the website, downloading the app and planning tours is always free of charge.

What can I use instead of komoot for free? ›

komoot.com's top 5 competitors in May 2023 are: bikemap.net, bikepacking.com, ridewithgps.com, trailforks.com, and more. According to Similarweb data of monthly visits, komoot.com's top competitor in May 2023 is bikemap.net with 931.4K visits.

Can you navigate with komoot? ›

You can use the voice navigation for every komoot Tour that starts in a region you've unlocked in your account. As the komoot voice navigation uses GPS to locate you, you do not need an internet connection to receive turn-by-turn instructions.

Does komoot have satellite view? ›

Komoot offers a number of map layers exclusively in the web planner on the website for logged in users: the Open Street Map, the Open Cycle Map, and a Satellite Map.

Is there an app where you can plan your own route? ›

Google Maps Route Planner

Google Maps route planner is a popular voice-guided navigation app for route planning and turn-by-turn driving directions. It offers real-time GPS navigation, transit, and traffic information to reach the final destination in time.

What is the difference between route planning and path planning? ›

Route planning is figuring out what road to take to your destination. Think marking up a paper map. Path planning is figuring out what lane to be in and how to make the curve in the road without rear ending that semi ahead of you.

Is komoot better than Google Maps? ›

The big difference over Google Maps is in the routing, where Komoot tries to choose the most efficient route, taking into account how bike-friendly a road or path is, as well as your fitness.

Who owns komoot? ›

The company komoot was founded in Potsdam in 2010 by six friends from Austria and Germany: Jonas Spengler, Markus Hallermann, Tobias Hallermann, Christoph Lingg, Daniel Gard and Jan Heuer. This is still the constellation of the group of founders that runs the company today.

Is komoot better than Strava? ›

One of the biggest differences between Strava and Komoot are the infamous Strava segments, leaderboards, and KOMs/QOMs. While Komoot is more of an exploring, planning, and sharing app, Strava has a much stronger sense of competition.

Videos

1. Route starten
(Fietsknoop)
2. 4) MRA Routeplanner Gold 'Splitsen'
(MyRoute-app)
3. Hiking Advisor webinar - hoe plan ik een bivaktocht dichtbij huis
(Hiking Advisor)
4. RouteYou voor beginners: routes vinden en gebruiken
(RouteYou)
5. Edge Explore: Getting Started
(Garmin EMEA)
6. Hoeveel kilometer heb ik gelopen? Meet het met Google Maps of Afstandmeten.nl - Wim legt uit (E04)
(Wim's HardloopChannel)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated: 25/09/2023

Views: 5289

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.